Organigramele instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Bihor nu au fost aprobate azi, după retragerea din ședință a consilierilor din opoziție și a președintelul Radu Țîrle.
Consilierii din opoziție au reproșat executivului că materialele le-au fost înmânate prea târziu și nu pot vota ceva ce nu cunosc, după care s-au retras din ședință. Președintele consiliului Radu Țîrle s-a retras la rândul său, iar ședința a fost închisă din lipsă de cvorum. Țîrle a explicat presei că nu este de acord cu toate orgnigramele, identificând probleme la filarmonică, școlile speciale și la Muzeul Țării Crișului.
Țîrle a cerut managerilor instituțiilor reducerea personalului, prin blocarea posturilor vacante și disponibilizări, și reducerea cheltuielilor de funcționare. În cazul filarmonicii, soluția aleasă de managerul Sarkadi Zsolt a fost reducerea normei corului la două ore. „Este imoral. La ansamblul Crișana și la orchestra simfonică se majorează salariile și veniturile, iar pe coriști îi desființează”, a spus președintele. Cu normă de două ore, corul ar fi practic în prag de desființare, iar salariul unui membru al corului ar ajunge la 200 de lei pe lună.
La finalul ședinței, coriștii i-au solicitat președintelui o întâlnire în care să își prezinte pe larg problemele pe care le au. Întâlnirea va avea loc săptămâna viitoare.
Corul filarmonicii funcționează cu normă întreagă doar de stagiunea trecută, 22 din cei 38 de coriști având carnetul de muncă acolo. În stagiunea de concerte 2008-2009, corul a avut 12 concerte, deși norma ar fi fost de zece. Într-un comunicat de presă, membrii ansamblului spun că nu vor salarii, nu cer posturi noi, deși s-ar justifica un număr de 60 de coriști, ci vor să lucreze în continuare. „Dacă se desființează acum corul, nu știu când va fi reînființat. Se va prăbuși tot”, i-a precizat Ovidiu Niculaș, în nume