Economia autohtonă a intrat pe un trend descendent, iar momentul reluării creşterii este incert. Stabilitatea financiară este ameninţată de creşterea datoriei externe pe termen scurt şi de dezechilibrul dintre creditele şi depozitele în valută ale populaţiei şi ale firmelor. VEZI AICI RAPORTUL BNR - INTEGRAL
Mai citeşte şi:
adevarul.es Românii din Spania scot bani frumoşi din orele suplimentare
adevarul.es Banca Mondială: Spania, codaşa ţărilor industrializate
România are corupţie ca-n Cuba
Patronii sunt din ce în ce mai pesimişti
Contracţia economiei româneşti cu 6,4% în primul trimestru al acestui an reflectă o înrăutăţire a situaţiei financiare a companiilor şi o creştere a şomajului.
În aceste condiţii, sistemul financiar, în special băncile, ar putea suporta „repercusiuni negative deosebite“, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR).
Datoria pe termen scurt, cea mai mare problemă
După ani la rând de creştere, economia a intrat pe o pantă negativă şi „există riscul unor scăderi de amploare“. În consecinţă, banca centrală atenţionează că acest risc trebuie luat în calcul de autorităţile române în ajustarea politicilor economice şi financiare.
Una dintre cele mai severe vulnerabilităţi pentru stabilitatea financiară este reprezentată de datoria externă pe termen scurt, ce ocupă o pondere de 43% în totalul datoriei externe. Mai mult, peste 80% din datoria externă pe termen scurt aparţine sectorului privat.
Situaţia este determinată de reducerea finanţărilor externe şi de percepţia riscurilor României. Totuşi, în ultima perioadă, această vulnerabilitate a cunoscut o scădere a intensităţii pe fondul angajamentului luat de principalele bănci-mamă de a-şi menţine ex