Bombăne pacientul că asta e vrăjeală când medicul îi spune că tratamentul pentru ficatul gras sunt slăbitul şi exerciţiile fizice. Zice pacientul că, pentru a scăpa de el, doctorul i-a recomandat în principal să-şi drămuiască mâncarea şi să se plimbe seara o jumătate de oră, fiindcă, pasămite, crâcneşte pacientul, medicul n-a vrut să-i prescrie doctorii.
Bineînţeles că bombăneala e degeaba, fiindcă medicina tubului digestiv chiar a demonstrat că principala metodă de a acţiona favorabil asupra ficatului gras e să nu mai fie gras şi să faci mişcare.
REGIM ALIMENTAR
În primul rând, omul cu steatoză hepatică trebuie să-şi impună un regim alimentar în care numărul de calorii înghiţite să nu fie cu mult mai mare decât caloriile consumate prin mişcare. Cu alte cuvinte, omul trebuie să mănânce înţelept ca să slăbească. Pacienţii cu ficat gras se întâlnesc mai ales în rândul obezilor.
Dar reducerea kilogramelor suplimentare nu trebuie să fie îndeplinită prin cure nemiloase de slăbire, care sunt foarte periculoase atunci când se pierd brusc 10-15 kilograme în 2-3 săptămâni. Când se supun unor diete brutale, oamenilor încep să li se topească şi muşchii, fiindcă organismul ia din muşchi proteinele care să genereze glucide şi asta fiindcă regimul pompieristic taie complet zaharurile şi împuţinează proteinele şi grăsimile.
Există şi nişte medicamente în stare a-l ajuta pe om să slăbească. Medicamentele din familia orlistat inhibă enzimele pancreasului şi astfel grăsimile nu mai sunt digerate şi se elimină în materiile fecale.
O altă clasă de medicamente de slăbit se numeşte sibutramină, care inhibă apetitul, adică inhibă receptorii de serotonină care participă la pofta de mâncare. Însă trebuie insistat în procesul de slăbire pe drămuirea caloriilor şi pe exerciţiul fizic, fiindcă medicamentele de slăbit au şi e