In fata acuzatiilor potrivit carora medicii de la Centrul Medical Unirea nu au actionat corect in cazul copilului de trei ani decedat luni, dupa un examen RMN, directorul de comunicare al Centrului, Alexandru Popescu, a raspuns intrebarilor jurnalistilor in cadrul unei conferinte de presa organizate marti.
El a povestit ce s-a intamplat, incepand de la sfarsitul lunii mai, cand parintii copilului s-au prezentat pentru a solicita un examen RMN.
"S-a facut programarea, parintii au fost pusi in contact cu medicul anestezist. Programarea pentru examenul medical a fost facuta pentru 22 iunie ora 10.00. La ora 10.40, a inceput efectiv investigatia. Pe toata durata acesteia, medicul anestezist a fost la capul copilului, deci l-a supravegheat in permanenta", a spus reprezentantul Centrului.
Subliniind ca medicul anestezist are la activ peste 300 de anestezii pediatrice, Popescu a precizat ca micutului pacient i-au fost administrate trei doze de anestezic: Mitazolan, Propofol si Magnevist, toate substante ionice, care nu creeaza alergii.
"In urma cu o luna, copilul mai suferise o interventie chirurgicala in timpul careia a mai fost anesteziat. In plus, potrivit protocoalelor nationale si internationale, testarile pentru alergii ale substantelor folosite in anestezii nu sunt cerute. Exista un chestionar standard, pe care orice pacient il completeaza, iar pe baza acestuia se calculeaza riscurile", a declarat medicul.
Investigatia s-a incheiat in jurul orei 11.30, iar copilul a fost dus in sala alaturata. "In momentul in care a iesit din investigatie, starea copilului era foarte buna, dar, pe parcursul trezirii, aceasta a inceput sa se deterioreze. S-a intervenit rapid, manevrele de resuscitare durand aproximativ doua ore. Examenul RMN atesta faptul ca sangele copilului a circulat, ceea ce inseamna ca a existat ritm car