Comunitatea iraniană din Bucureşti strânge semnături pentru susţinerea protestelor din statul lor natal. O femeie din acest grup atrage însă atenţia că ţinta este schimbarea radicală a sistemului din Iran, nu doar înlocuirea lui Mahmoud Ahmadinejad cu fostul premier Hossein Mousavi. "Ideea este că nu vrem Republică Islamică, un regim ultrareligios, ci o democraţie adevărată, cum este aici", spune iranianca în vârsta de 49 de ani. Sursa: Dan Arsenie
România a fost unul dintre primele state ale lumii în care au avut loc manifestaţii de susţinere a protestelor din Iran. La 13 iunie, ziua de după alegerile prezidenţiale din statul din Orientul Mijlociu, membri ai comunităţii iraniene din Bucureşti demonstrau "pentru libertate" în faţa Ambasadei Iranului.
"Opriţi crimele din Iran!"
Ahmadi Farahnz este o femeie cu origini iraniene, care a venit în România în 1992, împreună cu familia. Prezentă la toate cele trei demonstraţii din faţa ambasadei iraniene, femeia participă acum la strângerea de semnături pentru "oprirea crimelor din Iran". Petiţia lor, semnată de sute de români în numai două zile, va ajunge pe masa CEDO şi a ONU, alături de cele întocmite de comunităţile iraniene anti-Ahmadinejad din întreaga lume.
FILMUL PROTESTELOR DIN IRAN
"Doream altceva de la viaţă", spune Farahnz (49 de ani), care completează că plecarea din Iran a fost motivată mai ales de tratamentul groaznic de care au parte femeile din statul islamic. "Aici ai libertatea de a vorbi, de a da expresie gândurilor, de a alege ce şi cum porţi. Acolo, femeile nu au niciun drept şi nu am vrut ca fetele mele să crescă într-o asemenea societate", spune femeia.
"Resursele ţării sunt jefuite"
Ea adaugă că nu a fost mereu aşa de rău în Iran, reamintindu-şi de perioada dinainte de 1979, când Iranul este condus