Un cap de pod pe care ţărani rumeni în obraji îşi vând fructele te anunţă că ai ajuns în Gârda de Sus. Autobuzul opreşte cu zgomot şi aici coboară multă lume, cei mai mulţi îndesându-se pe uşa prea mică pentru rucsacurile lor. Sursa: Dan Arsenie
Eşti la poarta de intrare într-o lume dublă, în care vei cunoaşte munţii şi pe dinafară şi pe dinăuntru, iar moţii te vor impresiona cu bucatele şi priceperea lor.
Te afli exact pe podul pe sub care Arieşul cel rapid şi lacom răpeşte apele curate ale Gârdei şi plecă cu ele la vale, neînduplecat. Înalţi privirea pentru a zări ceva vârfuri muntoase, dar deocamdată nu ai privilegiul acesta. Apuseniul e plin de păduri, iar peisajul montan nu poate fi admirat decât după ce ai urcat o bună bucată de traseu. Carevasăzică, frumosul este pentru cei care îl merită.
CUM AJUNGI
CAZARE
OBIECTIVE TURISTICE
O potecă care trece prin păduri, păşuni şi prin tufişuri de mure şi, apoi, de zmeură te duce la "Gheţar". Aşa îi spun oamenii peşterii de la Scărişoara, principalul obiectiv turistic al zonei, dar nu neapărat cel mai spectaculos.
La gheţar, îţi faci propria lume
Aici, înainte de a vedea cum dalta naturii a modificat stâncile, vei observa omul. Comunitatea. Biserica din lemn, mormintele îngrijite şi pline de flori, clăile de fân presărate pe imaşuri şi interesantele sculpturi din lemn care împodobesc casele arată că omul nu a stricat, ci doar a completat frumuseţea locurilor. De la primele case, miroase a plăcinte cu brânză, pe care le poţi cumpără de la câţiva săteni care au gospodăriile în apropierea drumului turistic.
GIGANT. Intrarea în peştera de la Scărişoara, înaltă de aproape 20 de metri
Şi cum sigur ai plecat de acasă ştiind că marea frumuseţe a Apusenilor este cea a dedesubturilor, Scărişoara