Jaluzelele interioare nu sunt eficiente pentru menţinerea unei temperaturi interioare suportabile. Apartamentul dumneavoastră se transformă vara în saună? Soluţia este izolarea termică a pereţilor şi schimbarea geamurilor clasice cu unele termoizolante. Chiar dacă toată lumea dă vina pe geamuri în momentul în care temperatura din cameră devine insuportabil de ridicată, cea mai mare parte a acestei probleme este reprezentată de pereţii fără izolaţie. „Suprafaţa ferestrelor este mică, dacă luăm în considerare pereţii. Neizolaţi, aceştia împiedică doar în mică măsură transferul termic.
După ce se încălzesc, este greu să mai stai în cameră“, spune Bogdan Nicolae Alexandru, director general al companiei timişorene Bonyal Amenajări Interioare. În acest sens, compania recomandă placarea cu polistiren ori pe exterior, ori pe interior, în funcţie de tipul locuinţei. Preţul presupus de utilizarea acestor sisteme este, în medie, de 20 de euro pe metru pătrat şi include atât materialele, cât şi manopera.
Geamuri mici, sticlă de calitate
Dacă staţi la casă, puteţi lua în calcul şi o redimensionare a ferestrelor pentru a reduce cantitatea de căldură care pătrunde astfel în interior. Acestea sunt lucrări des cerute de clienţii companiei bănăţene.
Ciprian Cherciu, director de marketing al companiei Aplast, spune că, referitor la geamuri, este foarte important de luat în calcul şi folosirea unei sticle de calitate. „Comparativ cu ferestrele clasice, care permit pătrunderea a 80% din lumina solară, geamurile tip termopan permit o transmisie solară de 59%.
Geamurile din sticlă cu proprietăţi de control solar reduc acest parametru până la 30%“, spune Cherciu. Pentru locuinţele cu faţa de orientate către est, sud şi vest, protecţia solară reduce necesitatea utilizării sistemelor de aer condiţionat şi, implicit, scad