Una din marile probleme ale cosmologiei actuale este legata de intrebarea: Unde se ascunde materia lipsa din Univers? Materia "vizibila", cea din care sunt facute stele, planete si galaxii, meteori sau praf interstelar, este abia 5 % din "masa totala" a Universului. Restul a primit numele de "materie intunecata". Si este una dintre cele mai explorate probleme ale cosmologiei moderne. Orice nou model de univers, orice noua teorie in astrofizica, trebuie sa propuna mecanisme sau modele care sa dea seama de aceasta misterioasa prezenta: materia intunecata. Fizicienii isi iau rar modele din lumea animalelor: recent, insa, un grup de cercetatori a facut tocmai asta, imagiand o "particula cameleon". Despre ce este vorba? Pentru a afla mai multe am stat de vorba cu Valeriu Tudose (Universitatea din Amsterdam).
R: Intr-un articol publicat in Physics Review Letters si rezumat de revista Nature, un grup de cercetatori propune, pentru a rezolva probleme de cosmologie, un fel de "particula cameleon". Despre ce este vorba? Ce este cu aceasta "invazie" a biologiei in fizica?
Valeriu Tudose (University of Amsterdam)
Foto: HotNews.ro
Valeriu Tudose (Universitatea din Amsterdam): Particula cameleon este o particula ipotetica care ar avea proprietatea stranie ca masa ei variaza in functie de densitatea locala a mediului in care se gaseste: pe Pamant, unde densitatea este relativ mare, particula ar avea o masa mare, pe cand in spatiul interstelar, caracterizat prin densitati considerabil mai mici masa ei ar fi mult mai mica.
R: Cum ar trebui sa apara aceasta particula, si unde? Sa presupunem ca un astfel de obiect ar exista. Unde il cautam?
Valeriu Tudose: Conform unor modele teoretice, fotonii care se deplaseaza printr-un camp magnetic se pot transforma in particule cameleon si apoi din nou in fotoni. Este vorba despre un fel de oscilatii.