Dacă lelea Floarea Cosmi din Runcu Salvei ar vrea să îşi dezvolte afacerea, cartea de vizită ar putea arăta astfel: Floarea Cosmi, singurul opincar din judeţul Bistriţa-Năsăud. A furat meserie de la regretatul său soţ, meşterul popular Dumitru Cosmi, dar meşteşugul a fost păstrat din moş-strămoşi. Mai demult, opincile erau făcute din piele de vită sau porc tăbăcită, încreţite lateral, terminate la vârf cu un gurgui, prinse mai apoi pe picior cu aţă de lână, în nojiţe sau cu curele din piele. Astăzi, sunt un pic mai uşor de confecţionat, deoarece materialul necesar fabricării este mai simplu de prelucrat.
„Astăzi, o pereche de opinci pentru bărbaţi costă 20 lei, în timp ce pentru femei preţul scade la 10, iar pentru copii, la doar 5 lei. Piaţa de desfacere cea mai bună a rămas comuna Zagra, în rest, opincile nu prea mai au căutare”, ne povesteşte nostalgică femeia.
Purtate mai mult de artişti
Astăzi, opincile sunt purtate mai puţin de ţărani şi mai mult de artiştii pe care-i admirăm pe scenele ţării. Runcanii au oferit în dar încălţări unor interpreţi precum Maria Ciobanu sau Cristian Pomohaci, dar şi celor care sunt pe cale de a se afirma. „Şi acum, la noi acasă, vin des oameni ca să vadă atelierul unde a muncit Dumitru, mai mult decât să cumpere. Şi acum îmi amintesc, cum vara, în zilele cu soare, Dumitru mergea la coasă. Pe la amiază, mă duceam cu oala cu mâncare. Ne-am înţeles bine, cu toate că, atunci când lucram la opinci, nu grăiam unul cu altul, să nu ne încurcăm la numărat. Acum, degeaba. Se pierd tradiţiile. Luăm de la ceilalţi, de peste gard, lucruri rele, fără valoare. La noi, e păcat de Dumnezeu că avem asemenea tradiţii, şi nu facem nimic ca să le păstrăm. Amu’ tinerii nici nu mai ştiu ţese”, ne spune, cu regret, lelea Floarea Cosmi.
Zilele unei femei văduve
Când nu merge prin târguri în