Comisia Europeană ar putea sancţiona România pentru păstrarea tarifelor reglementate la toţi consumatorii finali, nu doar la cei noncasnici. Oficialii ANRE spun că tarifele reglementate la electricitate şi gaze nu pot fi eliminate în 2010, aşa cum se dorea până acum. Avertizarea transmisă de Comisia Europeană săptămâna trecută privind piaţa de electricitate şi gaze din România aduce în prim plan probleme care trenează pe această piaţă de mai mulţi ani.
Sectorul a fost complet liberalizat încă de la 1 iulie 2007, când activităţile de distribuţie şi furnizare s-au separat, moment din care fiecare consumator îşi poate alege orice furnizor de gaze şi energie. În practică, însă, niciun casnic nu şi-a schimbat furnizorul.
„Comisia Europeană a fost foarte blândă cu noi de această dată, ridicând doar problema reglementării pentru consumatorii noncasnici. România s-a angajat în faţa forului european să nu mai stabilească niciun fel de preţ pentru consumatori şi producători încă din 2007“, a declarat, pentru „Adevărul“, Jean Constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE).
Negocieri cu Comisia Europeană
De altfel, reprezentanţii ANRE au declarat, de-a lungul timpului, că vor elimina tarifele reglementate în 2010. Chiar şi toamna trecută avansau acest termen, odată cu demararea unei campanii de conştientizare a consumatorilor, prin care aceştia erau informaţi că pot negocia cu alţi furnizori.
Oficialii ANRE recunosc că există discuţii ample la nivelul Comisiei Europene privind necesitatea eliminării tarifelor reglementate pentru toţi consumatorii. „Comisia ar vrea acest lucru întrucât, din moment ce există preţuri impuse, nu se poate pune problema unui sector liberalizat şi a unei pieţe unice. Însă va mai dura câţiva ani, nu suntem pregătiţi să luăm această măsură din 2010