Pentru creionarea celor mai importante aspecte legate de analiza fundamentala ne vom opri pentru început asupra unui aspect esential într-o tranzactie bursiera, anume pretul.
Pretul unui produs reprezinta consensul pietei, reprezentând valoarea la care o persoana este de acord sa cumpere si alta persoana sa vânda. Aceasta valoare cu care sunt de acord ambii participanti la schimb depinde de ceea ce se asteapta fiecare sa se întâmple pe viitor cu pretul respectiv. Daca asteptarile sunt orientate catre o crestere de pret, atunci va cumpara. Daca însa investitorul crede ca pretul va scadea, el va vinde produsul. Aceste corelatii simple constituie nucleul unei competitii în previzionarea preturilor, si aceasta tocmai datorita faptului ca are la baza natura umana care nu poate fi previzionata si masurata cu usurinta.
Primele întrebari care se nasc în momentul în care dorim sa tranzactionam pe o piata, indiferent ca este una spot, de titluri financiare sau instrumente derivate cum sunt contractele futures si optiunile, sunt legate firesc de natura actiunii care trebuie întreprinsa. Prin urmare un investitor se întreaba adesea: „ar fi bine daca as cumpara astazi?”; „ar trebui sa astept pâna mâine?”; „încotro se va misca pretul în urmatoarele zile?”. Cunoasterea raspunsurilor la aceste întrebari ar simplifica mult actul investitional.
Din momentul aparitiei primelor burse, o mare parte a investitorilor implicati în vârtejul tranzactiilor cu actiuni, obligatiuni, titluri derivate sau pur si simplu cu marfuri destinate comertului, au cautat prin nenumarate metode sa gaseasca o modalitate de a anticipa miscarile preturilor, o formula de calcul care sa le permita sa fie permanent cu un pas înaintea celorlalti sau pur si simplu de a elimina incertitudinile legate de fluctuatiile pietelor respective. Unii au adaptat modele matematice si statistice, altii