Legislatia si reglementarile astazi in vigoare fac aproape imposibila aparitia in Romania a unei fraude de amplitudinea celei regizate de Bernard Madoff in Statele Unite ale Americii, sunt de parere administratorii de fonduri.
"Imi vine greu sa cred ca se poate intampla un caz Madoff pe piata locala. Administratorii de investitii sunt supusi unor norme stricte privind raportarile zilnice, lunare si anuale, in plus, certificarea randamentelor si a activelor de administrare se realizeaza zilnic de catre banca depozitara, facand practic imposibila furnizarea de informatii false", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Aviva Investors.
Bernard Madoff, finantistul american in varsta de 71 ani, a derulat o schema pirmidala de tip Ponzi, in care folosea banii investitorilor noi atrasi pentru a-i plati pe cei vechi, timp de aproape douazeci de ani. De pe urma fraudei sale in valoare de 65 mld. dolari au avut de suferit, direct sau indirect, cel putin putin trei milioane de persoane.
"Spun ca este aproape imposibil un caz Madoff pentru ca aria de reglementare nu acopera si dreptul privat, acolo unde o persoana se intelege cu o alta persoana privata sa ii administreze banii. Reglementatorul intervine atunci cand oferta de investitii se adreseaza publicului larg, astfel ca intre persoane private exista in continuare riscul de frauda", a spus Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
Managerii de fonduri sunt de parere ca intarirea cadrului de reglementare si supraveghere pe piata locala de capital a avut loc mai ales ca urmare a doua fraude de mare amplitudine: SAFI in anul 1997 si FNI din anul 2000.
"Desi ambele fraude au lovit la fel de puternic industria fondurilor de investitii, intre cazurile SAFI si FNI exista diferente. Primul a avut loc atunci cand nu existau nici legi si