Un număr de 435 de angajaţi din penitenciarele clujene se află în grevă japoneză, sindicaliştii alăturându-se celor 11.000 de persoane la nivel naţional Protestul de astăzi are loc fără încetarea lucrului, marcat de purtarea unei banderole albe. Greva de tip japonez este organizată pe fondul mai multor nemulţumiri: subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar, condiţiile de lucru degradante şi umilitoare sau refuzul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor şi a Ministerului Justiţiei de a semna Acordul Colectiv privind activitatea funcţionarilor publici.
„Nu putem plăti facturile, utilităţile până la sfârşitul anului. Numai pentru apă, facturile depăşesc un milliard de lei vechi pe lună”, spune agentul şef Călin Rotar, lider sindical al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor Cluj.
O altă problemă a personalului din sistemul penitenciar clujean este neplata orelor suplimentare, potrivit Legii 293/2004. Conform sindicaliştilor, sistemul penitenciar se află în incapacitate funcţională, 112 milioane lei fiind necesari pentru plata facturilor la utilităţi la nivel naţional.
“La Penitenciarul Gherla se lucrează până la opt ore suplimentare săptămânal. Un alt exemplu este pontajul real al timpului de lucru. Se intră dimineaţa la 7.30 în program, şi se iese la 20.30. Mai mult de 12 ore. Iarăşi este o încălcare a legislaţiei”, adaugă Rotar.
Sindicaliştii afiliaţi la SNLP şi FSANP au anunţat că o a doua etapă a protestelor va avea loc la 15 iulie, când va fi pichetat sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. De asemenea, pentru 30 iulie a fost prevăzută o grevă de avertisment.
În România, sunt în jur de 30.000 de deţinuţi, şi 12.000 de angajaţi ai sistemului penitenciar.