Eliberarea lui Mihai Chiţac şi internarea acestuia, într-un spital din afara sistemului penitenciar, sub pază ar afecta bugetul "şi aşa insuficient" al Ministerului Justiţiei, şi asta "doar pentru un exerciţiu de imagine", au explicat magistraţii Tribunalului Militar în motivarea sentinţei, prin care Chiţac a fost eliberat o lună. Sursa: Mediafax
"Pentru paza petentului ar fi necesare 21 de schimburi, a opt ore, într-o săptămână, ceea ce înseamnă un necesar de 4,2 lucrători", notează Tribunalul Militar Teritorial în motivare. Mai mult, instanţa arată că instituirea pazei ar avea un efect negativ asupra stării psihice a lui Chiţac şi l-ar lipsi de ajutorul familiei, în condiţiile în care "este de notorietate că asistenţa medicală spitalicească se confruntă cu dificultăţi de ordin financiar".
Totodată, judecătorul consideră că vârsta înaintată şi bolile de care suferă Chiţac impun o monitorizare medicală permanentă şi de aceea este mai bine ca intervenţia chirurgicală să fie făcută într-un spital al Ministerului Sănătăţii, nu într-unul dintr-un penitenciar.
"În plus, modul în care a înţeles să se prezinte la penitenciar, înainte chiar de expirarea precendentei întreruperi creează instanţei convingerea că dacă va acorda o nouă întrerupere, nu există riscul unei încercări de sustragere de la executarea pedepsei închisorii", precizează magistraţii în motivarea deciziei.
Eliberat a doua oară
Fostul general Mihai Chiţac a fost eliberat, pe 21 iunie, la ora 8.30, pentru a doua oară, pe motive medicale, din Spitalul Penitenciar Jilava, la decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti din 17 iunie. Tribunalul Militar Teritorial a dispus eliberarea fostului general începând cu data de 21 iunie până pe 21 iulie, pentru ca acesta să se poată opera la Spitalul Floreasca, decizia fiind executorie, însă nu şi defin