» Comisia de munca a Senatului a propus pastrarea celor 21.000 pensionari de lux ca angajati in institutiile statului, insa cu conditia impozitarii salariilor acestora cu cote de 30-80%.
» Economistii atrag atentia asupra faptului ca introducerea acestui impozit progresiv inseamna, de fapt, moartea cotei unice de impozitare de 16%.
Eliminarea celor 21.000 cumularzi de lux din institutiile statului, aprobata de Guvern printr-un proiect de lege pentru a se curma "dezmatul salarial pe bani publici", s-a poticnit in Parlamentul aflat pe picior de plecare in vacanta. Comisia de munca a Senatului a apucat insa sa propuna inlocuirea masurii de eliminare a cumularzilor cu masura impozitarii progresive a salariilor acestora, ca amendament la proiectul guvernamental. Astfel, pensionarii de lux somati de Guvern sa opteze intre a ramane angajati (renuntand la pensie) si a pleca la pensie (demisionand din institutii) ar putea ramane – potrivit senatorilor PSD, PNL si UDMR – cu ambele venituri, insa lefurile lor de angajati ar urma sa fie impozitate cu 30-80%, fata de un impozit de numai 16% in prezent.
Consecinta acestei posibile impozitari diferentiate, progresive, in cazul cumularzilor ar fi disparitia cotei unice de impozitare de 16% pentru angajatii statului, ceea ce ar crea "o discriminare financiara" intre cele 21.000 persoane vizate de aceasta masura si toti ceilalti angajati, sustin expertii. In plus, abrogarea cotei unice pentru aceste persoane ar constitui un precedent pentru anularea ei si in cazul altor salariati. Institutia decizionala in privinta proiectului de lege al Guvernului este insa Camera Deputatilor.
In fapt, analistii economici vad in introducerea sistemului de impozitare progresiva pentru cumularzi un atac la cota unica de impozitare de 16%. Aceasta cota a reprezentat proiectul de suflet al fostei Aliante D.A.