Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a demonstrat că ţările mici din blocul comunitar nu sunt pregătite să exercite preşedinţia Consiliului UE, conducerea la un asemenea nivel fiind dincolo de posibilităţile lor, comentează Der Spiegel în ediţia electronică. În prezent, când nu se zăreşte sfârşitul crizei economice, asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene (UE) prin rotaţie arată că aceasta are nevoie de structuri mai clare, de mai multă integrare şi de o reprezentar
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a demonstrat că ţările mici din blocul comunitar nu sunt pregătite să exercite preşedinţia Consiliului UE, conducerea la un asemenea nivel fiind dincolo de posibilităţile lor, comentează Der Spiegel în ediţia electronică.
În prezent, când nu se zăreşte sfârşitul crizei economice, asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene (UE) prin rotaţie arată că aceasta are nevoie de structuri mai clare, de mai multă integrare şi de o reprezentare mai bună în străinătate. În plus, mandatul ceh a arătat că ţările mai mici din Uniune nu se ridică la nivelul sarcinilor grele de coordonare şi conducere pe care o criză de o asemenea amploare le necesită.
Plecarea lui Topolanek, eveniment nefericit
Prăbuşirea unui Guvern în timpul exercitării preşedinţiei Uniunii este un eveniment "nefericit", comentează publicaţia germană, adăugând însă că influenţa premierului ceh "pălise de mult", Mirek Topolanek fiind ineficient la conducerea Uniunii încă de la început. Der Spiegel evocă şi "nenorocul" de a avea un preşedinte ca Vaclav Klaus, care dispreţuieşte Tratatul de la Maastricht şi integrarea europeană, dar şi aprobarea în Senatul Cehiei a Tratatului de la Lisabona la 6 mai, în încercarea de a salva aparenţele.
Publicaţia sugerează că indiferent de condiţiile interne, Cehia nu ar fi fost capabilă să aibă o preşedinţie "convingătoare". Der Spiegel trece în revistă e