Banca Naţională a decis, de asemenea, să reducă dobânda de politică monetară de la 9,5% la 9%, pentru a permite băncilor să se împrumute mai ieftin
Economiştii spun că, cel mai probabil, dobânzile vor începe să scadă începând din luna august
Banca Naţională a României (BNR) a decis, ieri, să ieftinească din nou împrumuturile în lei pe care le dă băncilor şi a pus la dispoziţia bancherilor, începând cu 24 iulie, aproape 10 miliarde de lei pentru a reporni creditarea.
Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis marţi reducerea dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual, până la 9%, ieftinind astfel accesul băncilor din România la creditele în lei. În acelaşi timp, BNR a decis să reducă rata rezervelor minime obligatorii (r.m.o.) la finanţările atrase atât în lei cât şi în euro, cu trei, respectiv cinci puncte procentuale, măsură ce ar putea aduce în piaţa bancară o lichiditate suplimentară de până la 10 miliarde de lei.
„În termeni aproximativi, fiecare punct procentual redus din r.m.o. poate echivala cu eliberarea unei sume de circa 250-300 milioane euro (sau echivalent lei, caz în care intervine şi rata cursului de schimb utilizat la conversie). Astfel, suma totală eliberată ar putea fi undeva între circa 2 miliarde şi 2,4 miliarde euro structurată astfel: circa 3,1 – 3,8 miliarde în moneda naţională şi 1,25 – 1,5 miliarde în euro”, ne-a declarat Florian Libocor, economist-şef al BRD. La un curs de 4,2 lei/euro, BNR le-a dat băncilor acces la până la 10 miliarde de lei pentru a le convinge să reducă dobânzile şi să repornească creditarea.
Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (r.m.o.) la finanţările atrase de bănci a fost de la 40% la 35% la cele în valută şi de la 18% la 15% la cele în lei. Un nivel al r.m.o. de 35% la finanţarea atrasă în valută înseamnă că pentru fiecare 100 de euro, de exempl