Nostalgie Pentru zecile de mii de oameni care şi-au pierdut locuinţele construite cu trudă, Palatul Parlamentului este un monument funerar al viselor lor. Casa familiei Frâncu, de pe strada Minotaurului, din Bucureşti, a fost construită să reziste câteva generaţii, dar a fost distrusă de megalomania lui Ceauşescu. Locul pe care se afla casa familiei Frâncu, pe strada Minotaurului nr. 21, este acum un teren viran, aflat între Casa Poporului şi Casa Ştiinţei, altă construcţie-simbol a megalomaniei comuniste, ridicată din dorinţa Elenei Ceauşescu de a avea propriul „palat”. Pentru ambiţiile cuplului dictatorial au fost sacrificate mii de case, au fost schimbate zeci de mii de destine şi distruse multe vise.
Când a cerut să-i fie proiectată casa, la începutul anilor ’40, Sterian Frâncu a gândit-o ca pe un adăpost pentru multe generaţii ale familiei. Fundaţia casei era extrem de solidă, din beton armat, iar pereţii exteriori erau din trei rânduri de cărămizi – locuinţă făcută să reziste sute de ani.
„Arhitectul care a proiectat casa era un pic speriat după cutremurul din 1940, aşa că a insistat şi el să facă o casă foarte solidă. A şi reuşit. La cutremurul din 1977 noi ne-am ales doar cu o sperietură, deşi casa a fost destul de zguduită. Singura pagubă a fost o vază care a căzut şi s-a spart. În rest, casa nu a avut nici măcar o crăpătură”, a povestit reporterilor „Adevărul” unul dintre nepoţii lui Sterian Frâncu, Dragoş.
Ceauşeştii veneau cu câinii
Până când Nicolae Ceauşescu s-a hotărât să construiască faraonicul monument numit Casa Poporului, viaţa pe strada Minotaurului avea un aer patriarhal, rupt parcă de lume. „Copilăria noastră a fost extraordinară pe strada Minotaurului.
Era o linişte pe care nu mai ai unde să o găseşti în Bucureşti. Aveam o curte mare în care îmi plăcea să stau să privesc p