Majoritatea celor care şi-au pierdut locul de muncă în străinătate şi-au depus actele pentru şomaj în ţara unde au lucrat cu acte în ultimii ani.
Recesiunea economică a închis porţile celor care preferă munca în străinătate. Lunar, 20-30 de argeşeni se întorc acasă, însă foarte puţini solicită să muncească în ţară. Marea majoritate a celor care au muncit cu forme legate în afara graniţelor ţării aleg varianta şomajului în localitatea unde au muncit în ultimii ani, pentru că indemnizaţia le asigură în continuare un trai decent pentru încă un an de zile.
În ţară, indemnizaţia de şomaj este de 100 de euro
În mai, au fost înregistrate la Agenţia Judeşeană de Ocupare a Forţei de Muncă 20 de argeneni care s-au întors de la muncă în străinătate. Dintre acestea, doar trei şi-au găsit un loc de muncă în ţară, restul solicitând să devină şomeri la fostul loc de muncă. „Din cele 20 de persoane care s-au întors în ţară în luna mai, 15 au muncit în Spania. Dacă au lucrat minim 8 luni într-un stat membru este în avantajul lor să ceară ajutor de şomaj în străinătate. În Spania, spre exemplu, şomajul porneşte de la 800 de euro, pe când în România, indiferent
de perioada lucrată, indemnizaţia de şomaj este de 75% din salariul salariul minim pe economie, adică undeva la 100 de euro lunar.”, precizează directorul AJOFM, Mihai Oprescu. Totodată, legea şomajului din România, are următoarele prevederi în privinţa perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj: maxim 6 luni, pentru absolvenţi şi pentru cei care au lucrat 1 an; 9 luni, pentru persoanele care au o vechime la ultimul loc de muncă de până la 5 ani; şi 1 an, pentru o vechime ăn câmpul muncii de peste 10 ani.
"Câştig lunar 1.000 de euro şi stau acasă, în Piteşti"
Legislaţia din străinătate, le permite argenilor chiar să stea în România şi să presteze eventual munca la negru pe perioada