Soarele puternic al verii face zi de zi victime. Căldura excesivă pune în alertă serviciile de Ambulanţă, care înregistrează în această perioadă un număr-record de leşinuri pe stradă. Cum se produc aceste leşinuri, care sunt persoanele la risc şi mai ales cum putem acorda primul ajutor ne spune medicul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca.
PRIMELE SEMNE
Leşinul este o pierdere tranzitorie a conştienţei, care durează între câteva secunde şi 1-2 minute. El este însoţit de câteva semne prevestitoare: o stare generală de rău, vedere înceţoşată, ameţeli, transpiraţii reci, senzaţie de picioare grele. Pierderea conştienţei se poate produce uneori brusc, cu o prăbuşire subită. Această situaţie poartă numele de sincopă şi este asociată unui risc mai mare de traumatisme, fiindcă victima nu are timp să conştientizeze starea de rău şi să se aşeze.
"Sincopa apare de obicei în două situaţii, ambele grave. Prima dintre ele este o tulburare de ritm cardic ce duce la diminuarea aportului sangvin către creier. Tulburarea de ritm poate fi premergătoare unui infarct. Cea de-a doua situaţie, la fel de gravă, în care apare sincopa este un accident ischemic tranzitoriu, cauzat de o insuficientă irigare a creierului cu sânge. Acesta poate precede infarctul cerebral", precizează dr Bogdan Opriţa.
Leşinul precedat de o stare de rău are o multitudine de cauze. Deseori, persoane sănătoase leşină vara pe stradă, din cauza deshidratării. Când nu ne hidratăm suficient, apare senzaţia de picioare grele, care anunţă o scădere a tensiunii arteriale, urmată de leşin.
"În cele mai grave situaţii, se poate instala accidentul vascular cerebral cauzat de căldură (aşa-numitul heat stroke). Asemenea cazuri, din fericire rare, apar după o expunere prelungită la soare, după efort fizic i