Ce poate fi mai potrivit pe timp de recesiune mondiala decat un congres in premiera pe tema ... gandirii pozitive?
Este exact ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in SUA, cand aproape 1.500 de specialisti in domeniu, psihologi, pedagogi, cercetatori sau sociologi, s-au reunit la Philadelphia, in cadrul primului Congres Mondial de Psihologie Pozitiva.
Psihologul Karen Reivich, una dintre gazdele reuniunii, a precizat in discursul de deschidere ca intalnirea isi propune sa descifreze secretele celor care au nu doar o viata frumoasa ci pur si simplu infloritoare, dar si sa stabileasca anumite directii demne de urmat de cei care isi propun un asemenea tel inalt in viata, informeaza revista de specialitate Psychology in the News.
Foarte complicate si greu de atins obiective, in conditiile in care jumatate din populatia globului isi cauta de lucru iar cealalta jumatate strange din dinti si accepta toate compromisurile ca sa ... isi mentina randurile.
Invitat de onoare a fost Martin Seligman, unul dintre pionierii si fondatorii gandirii pozitive ca specializare aparte in cadrul psihologiei.
In comunicarea sa, el a vorbit despre faptul ca oricui i se poate intampla ca norocul sa i se schimbe de pe o zi pe alta, la fel ca si situatia materiala. In asemenea cazuri ar trebui sa fim pregatiti sa facem fata situatiei si sa descoperim alte surse de energie pozitiva, cum ar fi angajamentul in noi activitati sau relatiile cu rudele si prietenii.
Banii aduc, totusi, fericirea
Un alt aspect intens dezbatut de participantii la congres a fost cel legat de actualitatea zicalei "banii nu pot cumpara fericirea". Psihologul Ed Diener de la Universitatea din Illinois a vorbit pe larg despre diferentele dintre perceptia despre fericire in randul locuitorilor tarilor sarace si cea din tarile bogate.
@N_