Dupa modelul lui Mihail Gorbaciov, fostul presedinte si actualul premier rus, Vladimir Putin, a declarat razboi viciilor, inamicul fiind de data aceasta jocurile de noroc, nu votca.
Erijandu-se in aparator al moravurilor tinerilor si al economiilor pensionarilor, tentati de mirajul castigurilor rapide in cazinouri, Vladimir Putin a propus in 2006, cand era presedinte, o lege care interzice functionarea cazinourilor si a salilor de jocuri in Rusia, cu exceptia a patru regiuni izolate: regiunea siberiana Altai, zona de coasta din Extremul Orient rus, aproape de granita cu Coreea de Nord si China, enclava Kaliningrad dintre Polonia si Lituania si litoralul Marii Azov.
Intrarea in vigoare a legii, pe 1 iulie, va avea insa efecte economice si financiare extrem de concrete, provocand probleme, in loc sa rezolve. Un efect imediat il constituie concedierea a peste 400.000 angajati ai cazinourilor si salilor de jocuri de noroc care, in conditiile crizei economice, au putine sanse sa se reprofileze si sa isi gaseasca de lucru in alte domenii, remarca "The New York Times".
"Este o lovitura pentru mine si familia mea", sintetizeaza situatia Irina Misacika, o mama singura in varsta de 32 ani angajata ca supraveghetor la Shangri-La, unul dintre cele mai mari si mai luxoase cazinouri din Moscova, adaugand ca nu vede alta solutie decat sa isi lase fiul de 5 ani in grija bunicii si sa isi caute de lucru in strainatate.
Dupa unul dintre cele mai mari valuri de concedieri in masa din Rusia, al doilea efect al legii il va constitui pierderea din bugetul national a peste un miliard dolari anual, valoarea impozitelor si taxelor varsate de industria jocurilor de noroc. Probabil ca va scadea si numarul de turisti, intrucat sloganuri ca "Bine ati venit in Las Vegas-ul din Siberia!" sau "Va invitam la un poker langa granita nord-coreeana" nu sunt prea