Programul "Prima casa" va deveni operational cel tarziu la jumatatea lunii iulie, toate cele 20 de banci care au depus oferte fiind eligibile, apreciaza ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
Ministerul Finantelor a definitivat distribuirea plafoanelor de garantare pentru fiecare banca din programul "Prima casa", ofertele fiind ajustate cu aproximativ 100 mil. euro pentru BCR si BRD - SocGen.
BCR si BRD - Soc Gen - cele mai mari banci locale - au avut cel mai mare apetit pentru acordarea de finantari, transmitand oferte de 450 mil. euro, respectiv 250 mil. euro.
Valoarea totala a ofertelor depuse de cele 20 de banci a insumat 1,46 mld. euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern de 1 mld. euro.
Dupa distribuirea pro-rata a plafoanelor de garantare, pentru BCR si BRD - SocGen a fost acceptata o limita de de 308 mil. euro si, respectiv 171 mil. euro.
Alpha Bank are un plafon acceptat de 68,5 milioane de euro, Banca Romaneasca de 68,45 mil. euro, CEC, de 64,68 mil. euro, iar Volksbank de 51,33 mil. euro, potrivit ministrului finantelor.
Pogea a precizat ca pana joi, 2 iulie, se va emite un ordin comun al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului pentru IMM-uri, in care se va stabili exact conventia de implementare a programului.
Dupa aprobarea documentului, bancile urmeaza sa semneze, individual, cu Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), conventia de garantare pana la jumatatea lunii iulie.
In cadrul programului "Prima casa", statul ofera garantii pentru credite de pana la 60.000 de euro, prin intermediul Fondului de Garantare.
Ministrul Finantelor a precizat ca in functie de modul in care bancile vor semna conventiile de garantare, vor incepe sa puna in practica programul.
"Invit tinerii si cetatenii Romaniei eligibili sa participe