Aşteptările clienţilor nu fac decât să provoace furia vânzătorilor de imobile de lux. Deşi nu sunt atât de afectaţi de condiţiile dificile din piaţă, cumpărătorii care încă dispun de cash încearcă să profite la maximum de acestea. Blocajul sistemului de creditare a lovit în plin segmentul rezidenţial dedicat clasei medii. La fel de afectat – cu toate că indirect - este însă şi segmentul de lux. La prima vedere, acest sector ar trebui să fie oarecum ferit de efectele crizei. Şi asta deoarece majoritatea celor interesaţi de cumpărarea unui imobil de lux dispun (integral sau parţial) de bani cash. Nu ar avea nevoie aşadar să apeleze la ajutorul băncilor.
Lichidităţile sunt însă exact atuul pe care aceştia mizează pentru a profita la maximum de „avantajele” blocajului sistemului financiar. „Totul se reduce la preţ. Cei care vor să cumpere acum imobile de lux vin cu oferte de 50-60% din preţul de listă”, spune Paul Geica, agent în cadrul firmei Centrul Imobiliar 2003.
Este cu siguranţă o perioadă a oportuniştilor, recunoaşte el. „Erau şi înainte, dar acum s-au înmulţit”, adaugă Geica. Practic, astfel de cumpărători testează acum piaţa, ca să vadă până unde se poate merge.
Presiunea de a vinde, decisivă
Care este reacţia vânzătorilor la aceste pretenţii? Cel mai adesea, de furie şi indignare, spune Geica. Aproape niciodată nu acceptă aşa ceva. După primirea unei astfel de oferte, unii proprietari continuă negocierile, în speranţa că se vor întâlni cu cealaltă parte „pe undeva la jumătate”.
Rareori se încheie însă o tranzacţie pornind de pe aceste poziţii. Totul depinde de cât de mult vrea proprietarul să încheie tranzacţia, de cât de presat este să vândă. De cele mai multe ori, discountul acordat de proprietari în urma negocierilor merge până la 5%-10% din preţul de listare a proprietăţii, estimează Ge