Comparativ cu 2008, în trimestrul întâi din 2009 chiriile din zona centrală au scăzut cu aproximativ 10%. Aproape 50%. Cu atât a scăzut, în 2009, volumul închirierilor pe segmentul clădirilor de birouri high class, faţă de perioada similară a anului trecut. Anii trecuţi, companiile mari, dar nu numai, îşi căutau spaţii de birouri în cele mai „în trend“ zone şi în cele mai de lux clădiri. Şi cum bugetul le permitea acest lucru, tranzacţiile în acest sector erau nenumărate. Anul acesta însă lucrurile nu stau deloc la fel ca în 2008.
„În prima parte a anului 2009, numărul de spaţii de birouri high class a crescut prin livrarea unor clădiri noi şi prin eliberarea unor spaţii din clădirile existente, fie prin restrângerea, fie prin relocarea unor companii, însă cererea e la jumătate faţă de anul trecut“, declară Irina Petrescu, partener al firmei Esop Consulting.
Bugetele de relocare ale companiilor se diminuează direct proporţional cu restrângerea profitului în aceste luni. „În cazul IMM-urilor, dar şi al companiilor medii şi al firmelor coporate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%. În primele luni ale anului 2009 s-a simţit o scădere pe segmentul corporate, unde cererea a scăzut cu 25-30% faţă de anul 2008“, explică Irina Petrescu.
Sectorul corporate, cel mai reţinut
Proprietarii de astfel clădiri de birouri de clasă A se gândesc la diverse rezolvări pentru a putea recupera investiţia. „Proprietarii au început să caute soluţii de împărţire a spaţiilor pe module mai mici, ca să îşi crească şansele de închiriere“, mai spune reprezentantul Esop.
Astfel, cele mai întâlnite tranzacţii în această perioadă, pentru clădirile de clasă A, au fost fie cele pe module mici, de 100-400 de metri pătraţi, fie cele pe module medii, de 400-800 de metri pătraţi. De notat este şi faptul că majoritatea tranzacţi