Acordul de împrumut în valoare de cinci miliarde euro încheiat între România şi Comisia Europeană (CE) a fost ratificat, marţi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă. Conform înţelegerii, România va primi în acest an de la Comisia Europeană o tranşă de 2,5 miliarde de euro, pentru ca anul viitor să primească o sumă similară, de 2,35 miliarde de euro. Ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul al doilea din 2011. Toate acest
Acordul de împrumut în valoare de cinci miliarde euro încheiat între România şi Comisia Europeană (CE) a fost ratificat, marţi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.
Conform înţelegerii, România va primi în acest an de la Comisia Europeană o tranşă de 2,5 miliarde de euro, pentru ca anul viitor să primească o sumă similară, de 2,35 miliarde de euro. Ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul al doilea din 2011. Toate aceste peraţiuni sunt condiţionate de respectarea unor angajamente de politică fiscal-bugetară, preciztează Mediafax.
Prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, este estimată să ajungă la trezoreria statului până la finele lunii iulie, urmând ca cea de-a doua, de un miliard de euro, să fie disponibilă, în funcţie de îndeplinirea criteriilor, până la finele anului.
Potrivit memorandumului, deblocarea primei tranşe este condiţionată de intrarea în vigoare a Acordului de Împrumut şi a Memorandumului de Înţelegere.
Bani contra reformă!
Pentru deblocarea celei de-a doua tranşe, Guvernul trebuie, printre altele, să trimită spre aprobare în Parlament bugetul propus pentru 2010, bazat pe un cadru bugetar pe termen mediu (2010-2012), care să prevadă ţintirea unui deficit bugetar de 4,1% din PIB conform standardelor ESA 95 (3,6% din PIB potrivit metodologiei cash).
De asemenea, Guvernul va trebui să realize