Tânăra autoare a început să scrie versuri la 12 ani, iar acum ajută, în cadrul unui cenaclu, valul de scriitori şi mai tineri din Timişoara. Profil
Născută - 9 februarie 1978, Tomeşti (jud. Timiş)
Educaţie - Facultatea de Teologie Timişoara, masterat în telologie la Sibiu
Experienţă - Referent literar din 2008
Familie - Necăsătorită, are două surori
Deşi iniţial avea înclinaţii mai degrabă spre artele plastice, Moni Stănilă scrie poezie de aproape 20 de ani. „Am început să scriu la 12 ani accidental, pentru că vroiam să merg la Arte Plastice. Eram înnebunită cu desenul. Prietena mea cea mai bună s-a dus la arte plastice în Arad, iar după doi ani, când a venit înapoi, avea un avans atât de mare încât mi-am dat seama că n-am nicio şansă, aşa că am început să scriu. Primul meu poem a fost dedicat surorii mele mai mari”, a povestit poeta.
Şi-a căutat identitatea
Până să-şi găsească un stil propriu, Moni a trecut prin toate etapele pe care le parcurg noii autori.
„Am trecut şi prin perioadele de căutare, când iei la rând toate genurile, mai întâi eminescian, apoi filosofico-blagian, după care ajungi la glumele lui Sorescu. Chiar dacă în unele momente n-am mai avut contact cu lumea literară, am continuat să scriu, am scris întotdeauna”, a explicat scriitoarea.
Poezie şi teologie
Tânăra a studiat Teologia, inclusiv la Masterat, iar primul volum, puternic influenţat de morala creştină, este intitulat „Iconostas”. „Prima carte a apărut când eram studentă la Teologie. Scriam versuri teziste,. Toate erau datate, era un fel de jurnal de convertire. La un moment dat a apărut o editură care căuta poezie creştină”, a spus Moni Stănilă.
Ea nu recunoaşte, însă, acea primă apariţie ca pe un veritabil volum de debut. „Mă aşteptam să ceară să vadă manuscrisul întâi