Noua forma a legii prevede o scadere cu pana la 40% a coeficientilor initiali de ierarhizare salariala. Legea salarizarii unice presupune ca diferenta intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu bugetar sa fie de maximum 15.
"Salariul mediu in sectorul bugetar este de aproximativ 1.900 de lei. Daca am fi lasat media coeficientilor la 8, am fi ajuns in situatia in care salariile bugetarilor s-ar fi dublat ajungand la peste 4.800 de lei (600 de lei salariul minim x 8 - n. red.). In mod normal, salariul mediu al bugetarilor trebuie sa fie apropiat de salariul mediu national", explica Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa. Salariul mediu net pe economie este de 1.400 de lei. Contactat de ZF, secretarul de stat Valentin Mocanu, care a coordonat proiectul de lege, a spus ca nu doreste sa comenteze.
Nu sunt bani care sa sustina majorarile
Hossu adauga ca in aceeasi masura este vorba de o lipsa de resurse, intrucat asemenea sume nu ar fi putut sustinute financiar in urmatorii cinci ani.
Scaderile cu pana la 40% au fost aplicate mai ales in randul functiilor de executie. Spre exemplu, un consilier in administratia publica, un auditor sau un revizor contabil ar putea avea un salariu maxim de 3.150 de lei fata de 4.836, cat fusese stabilit in prima varianta a legii.
Calculele sunt facute aplicandu-se coeficientul de ierarhizare alocat fiecarei functii la salariul minim brut pe economie din prezent, de 600 de lei.
Cu toate acestea, la astfel de salarii este putin probabil sa se ajunga in urmatorii ani, in conditiile in care legea presupune o indexare graduala a salariilor actuale, iar incasarile la buget au scazut puternic de la inceputul acestui an. Propunerile pentru profesorii universitari cu peste 40 de ani de experienta au scazut de la 7.560 de lei la 6.060 de lei. De asemenea, potrivit noii propuneri de lege Patria