Oraşele irakiene sunt, de astăzi, inaccesibile trupelor SUA, moment considerat de autorităţi drept o revenire la deplina suveranitate. Sursa: Reuters
Autorităţile de la Bagdad au declarat astăzi zi de sărbătoare naţională, marcată prin festivităţi organizate în toată ţara, pentru a celebra retragerea trupelor americane de pe străzile oraşelor după mai bine de şase ani de la înlăturarea lui Saddam Hussein. Clădirile de pe arterele principale ale capitalei, precum şi autoturismele, erau ornate ieri cu flori şi bannere care le aminteau locuitorilor de importanţa momentului.
Data de 30 iunie, zi care a marcat, în 1920, retragerea forţelor britanice din Irak, a fost popularizată de autorităţi ca una a revenirii la suveranitatea ţării, dar entuziasmul oficialilor irakieni pare să-i fi deranjat pe comandanţii militari americani, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.
Aceştia din urmă s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, preocupaţi să propage starea de euforie la nivelul oamenilor de rând, oficialii irakieni au neglijat în ultima perioadă eforturile de asigurare a securităţii, inclusiv stagiile riguroase de instrucţie şi participarea la operaţiunile din teren pentru combaterea insurgenţei.
Premierul irakian, Nouri al-Maliki, i-a iritat şi mai mult pe oficialii americani, subliniind că retragerea militarilor americani din oraşe este rezultatul a ceea ce a numit eforturile Bagdadului de a-i „respinge” pe invadatori.
Pro şi contra
La nivelul populaţiei, părerile sunt împărţite însă privind trecerea celor 130.000 de militari americani în plan secund până la retragerea finală, prevăzută pentru jumătatea anului 2011. Cei mai preocupaţi de situaţia securităţii de după data de 30 iunie sunt locuitorii capitalei, în special cei din cartierele sunnite, scrie AFP.
Aceştia avertizează că f