Apartamentele noi pot fi investiţia ideală pentru perioada de criză, spun specialiştii. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Asta pentru că, în multe cazuri, dezvoltatorii au fost siliţi să scadă preţurile cu până la 20-25% pentru a-şi putea achita creditele sau chiar pentru a finaliza construcţiile. Chiar dacă, din punct de vedere al ieftinirii, câştigătoare sunt unităţile din blocurile vechi, care pot fi achiziţionate cu sume mai mici cu 40% faţă de 2008, pe termen lung însă acestea s-ar putea dovedi chiar mai costisitoare, explică agenţii imobiliari.
Investiţia pe termen lung, mai scumpă cu 20%
Dacă un apartament vechi de două camere, de exemplu, în cartierul Colentina, din Capitală, costă în jur de 55.000 de euro, unul nou, cu suprafaţă similară, poate fi achiziţionat cu circa 70.000 de euro. „Este clar că, la prima vedere, apartamentul vechi este mai atractiv pentru că este ieftin”, spune Ionuţ Nicolescu, broker la Coldwell Banker. „E adevărat, dar să nu uităm că, în timp, cel vechi se devalorizează mult mai mult. Peste 10 ani, clientul va fi proprietarul unui apartament într-un bloc de 10 ani sau a unuia de 40-50 de ani. Iar costurile de întreţinere vor fi pe măsură”, îi dă replica Ionuţ Bălan, colegul său.
Şi Răzvan Muntean, general manager la imopedia.ro, spune că apartamentele noi sunt o investiţie în viitor. „Proaspătul locatar are asigurat locul de parcare, beneficiază de spaţii comune ca piscină sau teren de tenis şi are vecini de o clasă socială similară”, afirmă Muntean. Un alt avantaj este posibilitatea de finanţare: mulţi dezvoltatori şi-au creat propriile sisteme de creditare pentru clienţi, care pot fi o variantă pentru cei care nu se încadrează în programul „Prima casă”.
Riscurile, la ordinea zilei
Locuinţele noi pot avea însă şi o serie de dezavantaje, cum ar fi, de exemplu, distanţ