Forţele de securitate de la Bagdad îşi vor gestiona singure problemele din mediul urban, acolo unde acţionează teroriştii. Locuitorii oraşelor irakiene nu vor mai vedea, începând de astăzi, patrule americane pe străzi. Premierul Nouri al-Maliki susţine că retragerea totală a armatei americane din oraşele irakiene, începând de astăzi, dovedeşte faptul că forţele locale de securitate au făcut progrese importante în ultimii şase ani şi că pot gestiona acum singure o ţară lovită în continuare de atentate teroriste.
Evenimentul are loc la sfârşitul unei perioade de o săptămână în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 250 de persoane, în mai multe atentate cu bombă.
Optimismul afişat de oficialii irakieni este întâlnit şi la o mare parte din populaţia ţării. Foarte mulţi se bucură că, în sfârşit, după şase ani de protectorat american, statului irakian îi revin noi prerogative. Pe de altă parte, numeroşi irakieni sunt îngrijoraţi că forţele de securitate locale nu vor putea fi capabile să menţină ordinea şi securitatea în oraşe.
Retragere totală până în 2011
De astăzi, americanii mai colaborează cu irakienii doar pentru securizarea graniţelor şi în cadrul unor operaţiuni antiteroriste. Trupele americane se retrag deocamdată în 157 de baze situate în principalele oraşe ale ţării. În locul acestora, aproximativ 750.000 de militari şi poliţişti irakieni vor asigura securitatea zonelor urbane.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Pentagon, în Irak se află acum 131.000 de militari americani. De la intervenţia împotriva regimului lui Saddam Hussein, în Irak şi-au pierdut viaţa aproximativ 100.000 de localnici şi 4.313 americani, majoritatea militari.
„Data de 30 iunie simbolizează mesajul pe care noi îl trimitem întregii lumi, şi anume că acum putem să asigurăm securitatea ţării noastre şi că n