Constructorii oferă bonusuri, precum mobilarea unei camere, în speranţa de a atrage cumpărători. Locuinţele pe structură metalică sau de lemn nu sunt foarte căutate de clienţii din România, cu toate că preţul pe metru pătrat a scăzut cu aproximativ 150 de euro faţă de 2008. În preţ sunt incluse şi o serie de bonusuri, oferite de firme pentru a atrage clienţii. Printre acestea se numără mobilarea unei camere. „Oamenii sunt foarte interesaţi, întreabă de aceste case construite din lemn, doar că nu au bani lichizi. Cred că în 2009 putem vinde mai multe case de acest tip“, speră Andrei Constantinescu, asociat al Elmet Construct.
În plus, preţurile în continuă scădere ale terenurilor pot aduce multe alte construcţii de acest tip. „Cred că vor veni mai multe comenzi în timp pentru genul acesta de lucrări, pentru că sunt mulţi tineri care deţin sau pot procura uşor un teren, iar o variantă de construcţie ieftină le poate părea atractivă“, spune Constantinescu.
Casele pe structură metalică reprezintă un segment foarte restrâns din piaţa de construcţii. „Deşi românii au o reticenţă faţă de acest gen de produse, noi am realizat acest tip de case deoarece angajaţii de la vânzări primeau multe cereri în acest sens. Mentalitatea românilor reprezintă principala greutate în comercializarea acestui produs“, explică Marian Pârvu, director general al Arcelor Mittal Constrution.
Românii, mai atenţi la calitate
În ceea ce priveşte construcţia unei case cu cofraje termoizolante, oamenii sunt ceva mai receptivi. Şi asta pentru că polistirenul se bucură de o mai largă recunoaştere. „Românul a înţeles ceva în ultimele luni. Dacă tot dă un ban, trebuie să-şi cumpere un lucru mai bun“, susţine Marin Cruţescu, director general Amvic.
Clienţii care cumpără cofraje termoizolante, doresc, în proporţie de 40%, tipul celor cu