Afecţiunile renale, durerile de dinţi, răcelile şi reumatismul... Toate se pot trata cu ajutorul bozului, plantă cunoscută şi sub numele de bozie sau soc mic. În cazul afecţiunilor renale, în combaterea răcelii sau a tusei, cel mai potrivit preparat pe bază de boz este infuzia din frunze uscate şi mărunţite.
Aceasta se obţine prin opărirea cu o cană cu apă a 25 de grame de frunze uscate, mărunţite. Infuzia se bea pe parcursul unei zile.Decoctul obţinut din pulbere de rizom (tulpina subterană) şi două vârfuri de cuţit de rădăcină pisată la o cană cu apă fierbinte ameliorează bolile de rinichi. Ceaiul se consumă dimineaţa şi seara, câte o jumătate de cană.
Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, recomandă sucul obţinut prin stoarcerea fructelor pentru a scăpa de constipaţie. În acest caz, se administrează câte o lingură seara, înainte de culcare. "Atenţie! Sucul este toxic în cantităţi mari. Nu depăşiţi doza recomandată", avertizează specialistul nostru.
Dacă aveţi o durere insuportabilă de dinţi şi tot amânaţi vizita la stomatolog, vă puteţi calma această durere cu un decoct de boz. El se obţine prin fierberea a patru vârfuri de cuţit de rădăcină pisată în 200 ml de apă, pentru cinci minute. După ce se strecoară foarte bine, decoctul se ţine în gură aproximativ un sfert de oră. "Atenţie! Lichidul nu trebuie înghiţit!", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.
Răcelile puternice, însoţite de dureri musculare şi de febră, pot fi combătute cu frunze de boz, aplicate pe piept. Ele stimulează transpiraţia şi se grăbeşte astfel vindecarea.
Durerile ce apar la nivelul umărului pot fi calmate cu ajutorul băilor locale cu decoct de boz. Se fierb 200 de grame de plantă, timp de 30 de minute, în 5 litri de apă. După ce se strecoară