De la "bau-bau" si pana la spaima cutremuratoare de intuneric sau de paianjeni nu este decat un pas mic, de copil.
Si el este facut, de cele mai multe ori, spre disperarea parintilor, care nu inteleg nici cum a ajuns cel mic sa se teama de monstri imaginari care apar noaptea de sub pat si nici cum trebuie sa procedeze ca sa spulbere aceste temeri nefondate.
Pe de alta parte, netratate la timp, fobiile raman in sufletul nostru pana la adanci batraneti, oricat ar fi ele de irationale si oricat de intelepti am deveni intre timp.
Jurnalistii de la The Sun spun ca pe lista scurta a fobiilor capatate in copilarie se afla teama de paianjeni, de piscaturile albinelor, de dentist, de intuneric si de monstri.
Mamaaaaaaa, un paianjen!
Paianjenii au o reputatie foarte proasta, desi dimensiunile lor nu sunt deloc impresionante. Antropologii spun ca aceasta fobie vine din timpuri stravechi, pe cand oamenii traiau in salbaticie si aveau mai des de a face cu paianjenii.
In plus, cei mai multi dintre acestia nu sunt veninosi. Dintre cele peste 40.000 de specii de paianjeni cunoscute pana acum, mai putin de 30 au un venin periculos pentru om.
Pe de alta parte, paianjenii nu sunt deloc agresivi si nici nu se apropie prea mult de oameni decat in cazul in care se simt atacati la randul lor. Deci, abtineti-va!
Asa ca nu mai alergati dupa el cu papucul. Mai bine scoateti-l in gradina, unde ii este locul si dezinfectati bine casa.
Bzzzzzzzzzzzzz!
Si despre intepaturile albinelor se spun multe povesti. Sigur, exista si persoane alergice, pentru care o intepatura de albina poate insemna chiar moartea. In rest insa, in afara de o umflatura ceva mai serioasa si de o serie de senzatii neplacute, albinele nu produc efecte chiar atat de dramatice incat sa ne