Cercetări recente realizate de neurologii de la Universitatea din Hong Kong demonstrează că verbina (spornic) se numără printre puţinele remedii care împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, planta acţionează favorabil şi asupra măduvei spinării. Foarte eficientă în tulburări cauzate de stres, depresii, tulburări de memorie, Alzheimer şi în atacuri de panică, verbina continuă să surprindă cu efectele ei terapeutice în peste 50 de afecţiuni.
Datorită compoziţiei chimice bogate în vitamine, săruri minerale, esenţe aromatice şi amare, ceară şi în tanin, specialistul în fitoterapie Eugen Giurgiu recomandă verbina ca fiind un remediu valoros pentru afecţiuni digestive, bronşită, dar şi pentru dureri reumatice, stări febrile sau pentru lactaţie insuficientă.
Mod de administrare
Infuzia simplă: se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită, care se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de cinci minute. Zilnic, se consumă câte două căni: una după masa de prânz, iar a doua se bea seara, cu o oră înainte de culcare.
Infuzia concentrată: pentru eficienţă maximă se prepară un amestec de plante (câte o lingură de verbină, busuioc, tei şi muşeţel).
Punem o linguriţă de amestec într-o cană cu 250 ml de apă. După ce clocoteşte un minut, ceaiul se acoperă 10 minute. Zilnic, se beau câte două căni pentru menţinerea nivelului hipertensiunii arteriale în limite normale.