Construcţia de spaţii industriale a scăzut substanţial în prima jumătate anului 2009, fiind livraţi doar 40.000 mp în Capitala, comparativ cu prima jumătate a lui 2008, când s-au livrat 350.000 mp în Bucureşti, potrivit Colliers International. Stocul total a ajuns la 920.000 mp de spatiu industrial, iar în semestrul al doilea al anului acesta se va menţine la acelaşi nivel. Principalele cauze ale scăderii construcţiei de spaţii industriale a fost înăsprirea con
Construcţia de spaţii industriale a scăzut substanţial în prima jumătate anului 2009, fiind livraţi doar 40.000 mp în Capitala, comparativ cu prima jumătate a lui 2008, când s-au livrat 350.000 mp în Bucureşti, potrivit Colliers International.
Stocul total a ajuns la 920.000 mp de spatiu industrial, iar în semestrul al doilea al anului acesta se va menţine la acelaşi nivel.
Principalele cauze ale scăderii construcţiei de spaţii industriale a fost înăsprirea condiţiilor de creditare şi lipsa de finanţtare a dezvoltatorilor.
Chiriile rămân nemodificate
Potrivit Colliers, în ciuda ratei de neocupare destul de ridicate, chiriile au rămas nemodificate, deşi presiunile chiriaşilor de a micşora aceste costuri sunt din ce în ce mai mari.
“Dupa primele luni de criză, în care companiile au tot amânat decizia de închiriere pe fondul incertitudinii, interesul se află acum în creştere şi sperăm să se concretizeze în marirea volumului tranzacţiilor în cea de-a doua parte a anului”, a declarat Marius Stefănescu, Senior Broker în cadrul Departamentului Industrial al Colliers International.
De asemenea, reprezentanţii Colliers mai anunţă că faţă de anii trecuţi, dezvoltatorii nu mai construiesc cu scop speculativ şi deşi majoritatea au deja în proprietate terenurile pe care să înceapă construcţia, aceştia nu au început lucrările din lipsa finanţării.
SURSA: Colliers International