O jumatate de milion de romani au salarii destul de mari pentru a-si permite achizitionarea unei locuinte prin intermediul programului "Prima Casa".
Avand in vedere ca bancile nu accepta un grad de indatorare mai mare de 50 - 60% din veniturile totale nete, ar fi nevoie de un salariu de 600 - 700 de euro pe luna, adica in jur de 3.000 de lei, pentru a putea plati rata lunara de 300 - 350 de euro, la un imprumut de 57.000 de euro.
Aceasta conditie nu este indeplinita decat de 500.000 de salariati, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Insa, nu toti se acesti oameni se califica pentru programul "Prima Casa", fie din cauza faptului ca au alte credite in derulare, fie pentru ca sunt deja proprietari.
Potrivit lui Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank, peste patru milioane de romani au imprumuturi contractate la banci. "Este dificil de facut un calcul exact cu privire la numarul total al celor care se incadreaza pentru un credit la "Prima Casa", pentru ca nu stim cati au o casa sau cat sunt de indatorati cei care au venituri care sa le permita sa ia un astfel de credit", a spus Dumitru.
Veniturile nete necesare pentru inscrierea in acest program sunt duble fata salariul mediu net din Romania, de 1.400 de lei (aproximativ 330 de euro). Cu toate acestea, numarul salariatilor care au venituri de cel putin 1.000 de euro brut a crescut mult in ultimii ani, de la 40.000, in 2004, la peste 500.000, anul trecut, reprezentand 10% din totalul salariatilor. Doar anul trecut, aproximativ 200.000 de anagajati au beneficiat de majorari salariale considerabile, trecand de pragul de 1.000 de euro.
Pe de alta parte, o parte din angajati este remunerata prin intermediul altor forme, de exemplu PFA (persoana fizica autorizata). Potrivit lui Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Pri