O echipa de cercetatori spanioli de la Universitatea din Alcalá de Henares (UAH) a facut o descoperire senzationala. Specialisti au dovedit in mod stiintific in premiera ca, la fel ca delfinii sau liliecii, oamenii se pot ghida prin intermediul sunetelor din natura. Este vorba de asa-numita "ecolocatie", un sistem de semnale acustice folosite ca "repere" pentru indentificarea anumitor zone si obiecte din mediul inconjurator. Producand sunete speciale cu ajutor limbii, oamenii pot sa-si dea seama de forma si dimensiunea unui obiect aflat in apropiere, fara sa fie nevoie de un contact vizual cu acesta pentru identificare.
"In anumite conditii, noi, oamenii, putem sa depasim fara probleme nivelul liliecilor, de pilda, in ce priveste capacitatea de orientare biosonara" - a declarat Juan Antonio Martínez, seful echipei de cercetatori spanioli, care a realizat o serie de teste demonstrative in acest sens.
In prima serie de experimente, specialistii au analizat proprietatile fizice ale unor categorii diferite de sunete in vederea testarii capacitatii acestora de a fi folosite in sistemul acustic de ghidare. "Sunetul ideal este cel facut printr-un clic palatin, adica o atingere scurta cu limba a valului palatin" - a explicat Martinez, care a adaugat ca acest sunet este similar cu cel facut de delfini, desi pe o alta scala. Conform specialistilor, aceste mamifere marine pot produce 200 de asemenea "clic-uri" pe secunda, in vreme ce oamenii pot face doar 3-4/secunda. Clicurile sunt alcatuite din unde sonore de frecventa inalta (150 kHz) si sunt produse in valuri, fiecare avand o durata intre 10 - 128 microsecunde. Martínez a subliniat ca acest tip de sunete penetreaza foarte tare mediul inconjurator, chiar daca este vorba de pilda de spatiul subteran de la metrou, unde se pot detecta foarte bine ireguritatile spatial din tuneluri.
Folosind eco