SUA s-au angajat să asigure securizarea materialelor radioactive sovietice. Peste 50 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost transportate, pe calea aerului, din Bucureşti până la depozitele securizate din Rusia. „Este una dintre cele mai complexe misiuni pe care le-am efectuat şi a avut un grad ridicat de confidenţialitate“, a declarat Andrew Bieniawski, responsabil pentru reducerea ameninţărilor globale la Agenţia Americană pentru Securitate Nucleară (NNSA).
Anunţul a avut loc la doar câteva ore după ce peste 50 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit, de pe teritoriul României, au fost transportate cu două curse aeriene separate în depozitele securizate din Rusia.
Astfel, au fost transportate 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit nefolosit de la reactorul din Piteşti către depozitul securizat de la Dimitrovgrad şi alte 23,7 kilograme de uraniu uzat de la Măgurele către depozitul de lângă Celiabinsk, la Maiak.
România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după discursul preşedintelui Barack Obama, la Praga, la începutul lunii aprilie, în care se angaja că SUA, în colaborare cu aliaţii săi, vor securiza materialul nuclear de risc din întreaga lume.
În cazul în care uraniul îmbogăţit ar fi căzut în mâinile teroriştilor, aceştia ar fi putut construi două bombe nucleare.
Colaborare între zece agenţii guvernamentale
Uraniul îmbogăţit putea fi folosit la fabricarea a două bombe nucleare
Întreaga operaţiune a costat 11,5 milioane de dolari, sumă plătită în totalitate de Statele Unite. În schimb, cele două transporturi au fost asigurate de două avioane ruseşti, un Il – 76 şi un An-124.
La această operaţiune au participat şi experţi români de la Piteşti şi de la Măgurele, despre care Bieniawski a spus că sun