Județul ar putea fi declarat calamitat dacă toți producătorii agricoli și-ar raporta pagubele.
Producătorii care și-au asigurat culturile beneficiază de despăgubiri de la bugetul statului dacă cel puțin 30 de procente dintr-o cultură sau mai multe sunt declarate calamitate.
"În baza Legii 381/2002, producătorii care și-au asigurat culturile beneficiază de despăgubiri de la bugetul statului dacă cel puțin 30% dintr-o cultură sau mai multe sunt declarate calamitate, iar Ministerul Agriculturii a declarat județul respectiv calamitat”, explică Florian Pavel, directorul coordonator al DADR Bihor. Acesta speră că producătorii neasigurați își vor declara culturile distruse de secetă și grindină, pentru a introduce Bihorul în rândul județelor calamitate. Acest statut ar oferi posibilitatea și producătorilor agricoli neasigurați să beneficieze în toamnă de sprijinul de minimis, o formă de ajutor de stat acceptată de Uniunea Europeană, cei asigurați primind despăgubirea din partea firmei de asigurări. „Anul trecut ajutorul de minimis a fost de 200 de lei la hectar. În condiții de criză, cred că anul acesta ar putea fi unul care să ofere producătorilor posibilitatea de a relua ciclul producției agricole, indiferent că au fost sau nu asigurați”, spune Pavel.
Jumătate din producția estimată
În opinia specialiștilor, anul acesta Bihorul va avea o producție medie la hectar de 1.800 de kilograme, orz de toamnă 1.700 de kilograme, orzoaică de toamnă 1.400 de kilograme, iar rapiță 900 de kilograme, jumătate față de producția estimată. „Acum ploaia nu mai poate decât să încurce rezultatele la recolta culturilor de toamnă. Dacă mai continuă să plouă ca în ultimele săptămâni, producția obținută va fi mai mică decât cea estimată în acest moment”, spune Pavel. În opinia sa, dacă vremea se îndreaptă, județul va avea grâu suficient pentru panificație.