Insuficienţa renală şi starea de şoc pot apărea atunci când corpul pierde necontrolat fluide. Compensarea deficitului de apă şi de săruri se face prin administrarea soluţiilor de rehidratare orală şi prin consumul ridicat de lichide. Uscăciunea gurii, crampele musculare, scăderea cantităţii de urină şi starea generală de rău sunt doar câteva dintre semnele care ne dau de ştire că suntem deshidrataţi.
În cazul unei deshidratări moderate, instalate pe fondul transpiraţiei excesive, vomei sau diareei, se poate acţiona de acasă, spun specialiştii.
„Deshidratarea poate îmbrăca o formă uşoară către moderat sau una severă, care necesită intervenţia medicului. În cazul unei deshidratări moderate, se recomandă administrarea sărurilor de rehidratare orală (SRO). Acestea se prezintă sub formă de prafuri ce conţin, printre altele, sodiu, potasiu şi glucoză.
Pliculeţele au aproximativ şase grame şi se dizolvă în 200 ml de apă călduţă. Se pot cumpăra doar din farmacii, având felurite arome“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
De asemenea, febra, care de obicei însoţeşte episoadele de deshidratare, poate fi ţinută sub control prin administrarea de medicamente precum ibuprofenul, aspirina sau paracetamolul.
Se poate instala starea de şoc
În situaţia în care deshidratarea devine severă, apar stările de confuzie şi de slăbiciune generală a corpului, deoarece organismul nu mai poate asigura necesarul de lichid pentru ca sângele să circule normal. Astfel, creierul şi celelalte organe nu mai primesc suficient sânge, pentru a funcţiona la parametri optimi. Iar în acest caz refacerea deficitului de apă şi nivelului de săruri minerale poate dura şi câteva ore.
Prin urmare, se recomandă ajutorul medicului, deoarece există riscul ca, din cauza scăderii tensiunii arteriale, să se instalez