Demolarea abuzivă a vechii arhitecturi bucureştene continuă în lipsa unei legislaţii clare şi a intereselor particulare. După scandalul de la sfârşitul lunii mai, generat de dărâmarea casei din strada Maria Rosetti nr. 38, alte clădiri din zone protejate ale Capitalei continuă să fie în pericol. Mai citeşte şi:
Bucureşti: Turnurile lipite de biserici, pericol pentru patrimoniu
Un turn, în loc de trei monumente istorice
La 28 ianuarie, „Adevărul literar şi artistic“ publica ancheta „Noua eră a buldozerelor“, cu exemple de monumente arhitecturale căzute pradă furiei speculaţiilor financiare ascunse sub masca dezvoltării urbane.
De atunci, buldozerele au continuat să distrugă clădiri aflate în zone protejate ale oraşului, menite să păstreze nuclee urbane justificate din punct de vedere istoric şi arhitectonic.
Controverse şi demolări
Scandalul cel mai recent şi cel mai mediatizat s-a dezvoltat în jurul casei din strada Maria Rosetti. Vecină cu o clădire aflată pe lista monumentelor istorice, la numărul 36, casa intra sub protecţia Direcţiei de Cultură Bucureşti, singura în măsură să aprobe sau nu dispariţia ei. Avizul de demolare fost dat însă de către arhitectul-şef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, şi de primarul Neculai Onţanu, fără acordul acestei direcţii, la 30 decembrie 2008. Abia o lună mai târziu, primăria a cerut acest aviz, care nu a fost acordat. Cu toate acestea, la 20 mai, au început lucrările de demolare.
Ministerul Culturii a anunţat ilegalitatea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC). A doua zi, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a facut aceeaşi sesizare către inspectorat, respectiv, către Adriana Bagdasar, devenită, între timp, inspector-şef adjunct al Municipiului Bucureşti.
Inspectoratul a reacţionat numai peste două zile, la 23 mai, în ur