Uniunea Europeană va fi nevoită să accepte oferta Rusiei pentru gaze naturale. Construirea gazoductului Nord Stream, dezvoltat de E.ON împreună cu Gazprom, are finanţarea asigurată. Primele livrări de gaze ruseşti direct spre Germania prin conducta ce subtraversează Marea Baltică sunt programate pentru trimestrul al patrulea din 2011.
Compania de proiect, Nord Stream AG, controlată de Gazprom, beneficiază de sprijinul direct al premierului Vladimir Putin, iar preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit fostul Cancelar al Germaniei, Gerhard Schröeder. Aproape jumătate din capacitatea de transport de 55 de miliarde de metri cubi a fost deja contractată, spune Paul Corcoran, directorul financiar al proiectului.
Proiectul Nabucco, în care este implicată şi România prin societatea Transgaz, este prevăzut să funcţioneze din 2014, însă data nu este nici în prezent sigură.
Ambele conducte urmăresc să sporească livrările de gaze spre Europa, în condiţiile în care zăcămintele din Marea Nordului sunt pe cale de epuizare iar tranzitul prin Ucraina a ajuns să fie întrerupt în fiecare an. „Producţia din Marea Nordului este în declin accentuat, ceea ce va provoca un deficit important în viitor“, a declarat Corcoran.
Construirea conductei Nord Stream va costa 7,4 miliarde de euro, în timp ce Nabucco, ce va aduce gaze din regiunea Mării Caspice, prin Turcia, este evaluat la 7,9 miliarde de euro. Conform prognozei Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), cererea de gaze a Europei va creşte cu 18% până în 2020.
„Nord Stream va deveni funcţional, Rusia fiind interesată de rute ce ocolesc Ucraina“, consideră Thierry Bros, analist la Societe Generale.
„Cu privire la celelalte proiecte nu sunt optimist. În mod evident, nu sunt cele câştigătoare“, a adăugat el. Alături de Nabucco, propuneril