Românii vor plăti din buzunar, pentru o parte din serviciile medicale, maximum 600 de lei pe an. Ministerul Sănătăţii a aprobat, azi, introducerea coplăţii pentru pacienţi. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
„Persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contribuţii”, a precizat Ion Bazac, ministrul sănătăţii, pentru Mediafax.
El a spus că introducerea coplăţii reprezintă o condiţie inclusă în acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Un studiu al Băncii Mondiale arată că, în prezent, românii scot din buzunar o sumă cumulată de 300 milioane euro anual pentru a cumpăra bunăvoinţa medicilor, sume neutilizate în sistemul de săntate. Printre serviciile medicale acoperite acum de stat se numără prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore pe zi zi sau examenele EKG şi de ecografie.
5 lei, o consultaţie la medicul de familie
Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora şi se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.
Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
CITIŢI ŞI:
SĂNĂTATE: Coplata sperie pacienţii
SĂNĂTATE: Cinci lei, consultaţia la medicul de familie
MĂSURI ANTI-MITĂ: Apar „Poliţia doctorilor” şi coplata