Cele mai importante doua banci centrale din lume, Federal Reserve (foto), din Statele Unite, si Banca Centrala Europeana, au intrat pe un teritoriu necunoscut, de la inceputul crizei financiare, luand masuri de urgenta, netestate, in incercarea de a redresa situatia.
In prezent, economia mondiala arata primele semne de stabilizare, iar bancile centrale trebuie sa caute metode de a renunta la masurile luate pana acum, extrem de severe, si, in acelasi timp, de a stimula cresterea.
Analistii de la Financial Timesau gasit patru scenarii posibile, pentru urmatoarea perioada, din punctul de vedere al evolutiei economiei si a masurilor pe care le-ar putea lua cele doua banci centrale.
Inflatia si ratele de dobanda scazute
In zona euro, ar putea urma o perioada de stabilitate, urmata de crestere, incepand cu a doua jumatate a anului viitor. In Statele Unite, s-ar putea inregistra o usoara crestere din a doua jumatate a lui 2009, insa adevarata redresare ar urma sa aiba loc undeva in 2010.
In acest caz, Federal Reserve (Fed) ar putea astepta mai mult inainte sa creasca rata dobanzii de politica monetara. Inainte de aceasta miscare, Fed ar trebui sa renunte la programele de sprijin.
Urmatorul pas ar fi o refinantare a activelor pe termen lung, prin rascumpararea rezervelor. Banca centrala americana ar putea reduce ratele inainte de a reduce rezervele la nivelul normal.
Astfel, daca inflatia nu creste, Fed ar putea sa nu majoreze dobanda de politica monetara pana la sfarsitul anului 2010.
Pentru Banca Centrala Europeana (BCE) raspunsul ar putea fi sa nu faca nimic. Este foarte posibil sa mentina dobanda de politica monetara la 1%, cel mai mic nivel inregistrat vreodata, pentru o perioada de timp foarte indelungata.
Redresarea vine mai repede decat s-a estimat
Ac