Este pasionat de mecanică şi doreşte să devină un meşter priceput în construcţii sau agricultură.
Cristian a făcut cunoştinţă cu arta cositului de la tatăl său. La vârsta de şapte ani a încercat să taie iarba cu o coasă tradiţională, însă nu l-a impresionat. Pe la vârsta de 15 ani, părintele său a cumpărat o moto cositoare, care se mai bloca din când în când, dar i-a plăcut viitorului “cosaş”. După un timp, tatăl său a cumpărat altă coasă, care nu mai avea probleme, dar părintele a avut un accident de muncă şi nu a mai putut să-şi facă toate treburile prin jurul gospodăriei. Cristian s-a gândit să preia ei agoniseala din jurul casei.
“Pasiunea mea este motorul în doi timpi. Cum am văzut motocoasa, am luat-o deoparte şi am meşterit puţin la ea. Eram curios să văd cum funcţionează. După aceea, m-am „jucat” cu ea prin jurul casei, coseam tot ce prindeam” povesteşte tânărul. Munca lui Cristian a fost observată de vecinii din zonă, care i-au propus, contra cost, să le cosească loturile acestora. A fost nevoit să refuze, pentru că timpul de lucru era foarte obositor. Dacă nu eşti bine antrenat şi nu ai o condiţie fizică foarte bună, nu rezişti. Mai ales pe căldurile toride din timpul verii! La toate astea trebuie luată în calcul şi uzura motorului. „În timp ce o zi de coasă în stil clasic poate ajunge până la 100 lei, pentru două conace (de la ora cinci dimineaţa, la ora 11 şi al doilea conac, de la 15,00 la 20.00), mie mi-au oferit doar 50 de lei la zi. Aşa nu se merită!”
Prima competiţie de cosit
Întrebări şi răspunsuri:
1) Ţi-ai dori o carieră pe viitor în această meserie a cositului?
În principiu, aş opta pentru o carieră în agricultură sau în construcţii. Totul se va decide în funcţie de cum voi termina la bacalaureat. Cred că mi-aş găsi de lucru şi în ţară, pentru că tinerii din ziua de az