Centrul va oferi refugiu unui număr de 15 persoane, victime ale violenţei în familie. Vor primi adăpost atât femeile, cât şi bărbaţii. Proiectul a fost realizat în proporţie de 78% din fonduri Phare. Victimele violenţei în familie vor avea de acum înainte un refugiu pentru a scăpa de chinul unei convieţuiri traumatizante. Astăzi, s-a deschis, în judeţul Dâmboviţa, primul centru de recuperare pentru victimele violenţei în familie.
Numai în ultima lună, trei persoane agresate s-au adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dâmboviţa pentru a cere protecţie.
“În general, au venit femei cu copii, multe din mediul rural. În fiecare lună, cel puţin o persoană vine să ne ceară ajutorul. Până acum, nu s-a prezentat niciun bărbat agresat”, a declarat Diana Ciobotărică, director executiv adjunct al DGASPC Dâmboviţa.
Investiţia se ridică la 195.000 de euro
Proiectul a necesitat o investiţie de 195.000 de euro, în mare parte din fonduri Phare, Consiliul Judeţean contribuind cu 42.000 de euro.
Adresa centrului nu este făcută publică, astfel încât persoanele care se vor adresa instituţiei să fie pe deplin protejate de partenerii violenţi.
“Nu vom oferi nicio informaţie care să constituie un indiciu pentru localizarea centrului pentru ca victimele să fie protejate de agresori”, a declarat Diana Ciobotărică, director executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dâmboviţa.
Persoanele agresate pot sta cel mult 6 luni
Centrul are o capacitate de 15 locuri şi va găzdui timp de 3 luni, iar, în situaţii excepţionale, 6 luni orice victimă a violenţei, fie că este femeie, însoţită sau nu de copii, fie că este bărbat. Aici vor primi cazare, masă, asistenţă psihologică, îngrijiri medicale şi asis