Cele mai mari cinci banci de pe piata concentreaza 54% din activele totale, iar 26 de banci au cote mai mici de 1%, arata datele publicate in Raportul anual al BNR.
Inca de la varf apare o segmentare puternica, doar BCR si BRD avand cote de piata de doua cifre - 20% si respectiv aproape 16%, in timp ce banca de pe locul al treilea - Volksbank, are o cota de aproape 7%. In total, doar sapte banci au cote de piata mai mari de 5%, fiind clasificate de BNR in grupa bancilor mari.
"Este o concentrare normala, similara cu nivelurile din alte tari, primele cinci banci din piata avand circa 50% din active", spune Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale. BCR a pierdut 3,5 puncte din cota de piata fata de decembrie 2007, in timp ce BRD a reusit o imbunatatire usoara, cu 0,2 puncte, pana la 15,7%.
Cel mai spectaculos salt l-a facut Volksbank, care a urcat cinci locuri, pana pe locul trei, in conditiile in care cota sa de piata a crescut cu 1,7 puncte, pana la 6,8%.
Din punctul de vedere al volumului activelor detinute, BCR si BRD se distanteaza de asemenea de pluton, cu totaluri de 16 si respectiv 12,3 mld. euro. Volksbank este la mai putin de jumatate de BRD, cu active de 5,3 miliarde de euro. Urmatoarele patru banci - Raiffeisen, Alpha Bank, UniCredit Tiriac si Banca Transilvania- sunt foarte apropiate, cu active cuprinse intre 4,2 si 4,7 mld. euro. Datele prezentate de BNR sunt stabilite conform standardelor locale de contabilitate (RAS) si nu includ expunerile externalizate de banci catre alte entitati din grupurile straine care le detin.
Astfel, Volksbank a fost avantajata de politica de a mentine majoritatea creditelor acordate in bilantul propriu, in timp ce alti jucatori au cota de piata diminuata artificial.
Inca zece banci au cote de piata cuprinse intre 1% si 5%, corespunzator grupei jucatorilor de talie medie. Ra