Anul acesta, jandarmii şi poliţiştii nu mai au misiuni pe plajele litoralului prin care să poată restricţiona accesul vânzătorilor ambulanţi. Odată cu trecerea plajelor în administrarea hotelierilor, paza şi ordinea trebuie să fie asigurată în principal de către operatori. Acest lucru a făcut ca din ce în ce mai puţini poliţişti şi jandarmi să fie prezenţi pe plaje, vânzătorii ambulanţi având din nou posibilitatea de a-şi vinde marfa.
Strecurându-se printre şezlonguri şi cearşafuri precum hamsterii într-un labirint şi urlând din toţi rărunchii pentru a-şi promova gogoşile, porumbul, bananele sau nămolul, ambulanţii nu mai au stresul că vreun organ al legii îi va amenda.
Ne apără şezlongarii
Amenzile pentru comerţul ambulant sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, însă nu are cine să le dea. Spre deosebire de anii anteriori, în acest moment pe plaje nu există poliţişti. Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Dobrogea - Litoral Apele Române, instituţie care este administratorul plajelor, spune că de poliţia plajei se ocupă autorităţile locale prin Poliţia Locală.
Această instituţie nu are însă „structură de ordine publică“, după declaraţia lui Vasile Bălan, şeful Poliţiei Locale Constanţa. Nici Jandarmeria nu îşi asumă decât benevol această misiune. „Plajele sunt în responsabilitatea operatorilor. Deocamdată nu avem echipaje exclusiv pe plaje, însă dacă o patrulă sesizează o neregulă atunci poate acţiona“, a declarat lt. col. Sorin Mustăţea, ofiţerul de relaţii publice al Grupării Mobile de Jandarmi Tomis.
Pe majoritatea plajelor, singurele persoane care pot interveni pentru a asigura liniştea turiştilor rămân aşadar puştii angajaţi să dea şezlonguri şi umbreluţe la închiriat.
Alăturaţi-vă campaniei noastre! Trimiteţi fotografii şi sesizări pe adresa constanta@adevarul