Intre Teheran si Londra se duce zilele acestea o lupta diplomatica ce aminteste de schimbul de "amabilitati" dintre Chisinau si Bucuresti, din luna aprilie.
Se expulzeaza, si de-o parte si de alta, diplomati, sunt interogati cu brutalitate angajatii locali ai ambasadei britanice din Iran si se prefigureaza, de-acum incolo, perspectiva unor "sicane" diplomatice semnificative.
Pastrand proportiile, jocul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" dintre Teheran si Londra seamana izbitor cu ce s-a intamplat intre Romania si Moldova in urma cu doar cateva luni.
La fel, dupa proteste de strada ce contestau rezultatele alegerilor ce au consfintit victoria partidului de guvernamant, puterea moldoveana isi "arata muschii", incercand sa arunce vina pentru revoltele din tara pe "inamicul extern", Romania. S-au expulzat diplomati si jurnalisti, ba chiar si consultantii romani ai unui partid de opozitie.
Presedintele in exercitiu Vladimir Voronin a aratat atunci cu degetul peste Prut in directia Bucurestiului, indicand de unde vine "nelinistea" care i-a cuprins pe tinerii moldoveni.
Expulzarile in serie ar fi trebuit sa demonstreze ca cei dati afara din R. Moldova au instrumentat, la ordinele Bucurestiului, "implicarea unor persoane din Romania in evenimentele din 7 aprilie".
Ambasadorul Romaniei in Moldova Filip Teodorescu a fost declarat persona non-grata la 8 aprilie, imediat dupa demonstratiile violente din centrul Chisinaului.
In aceleasi zile tulburi au fost dati afara din tara jurnalistii romani detasati la Chisinau pentru a relata despre manifestatiile tinerilor, si a fost blocata intrarea cetatenilor romani in R. Moldova, reintroducandu-se regimul vizelor.
In Iran, situatia exploziva determinata de manifestatiile tinerilor cu privire la rezultatele controversate ale alegerilor pr